20220926_133755
20220930_085935
Knipsaassel
previous arrow
next arrow

Efficiëntie Elevatie - Tray en Pack Overzetter Transformatie

Op de kruising van technologische innovatie en operationele efficiëntie, bevindt zich ons laatste project: een ingrijpende transformatie van een losser.

De wens van de klant bestond uit het upgrade van een verouderde machine. Deze machine was verantwoordelijk voor het uitpakken van producten, deze producten bevonden zich in zogenaamde trays.

De machine bestond uit twee zijdes, een kant pakte de producten uit de trays. De andere zijde pakte de trays uit de stapel.

De Technische Uitdagingen

De uitdaging van dit project ligt in de complexiteit en diversiteit van de gevraagde taken:

  1. Het vervangen van de bestaande pneumatische actuatoren van de losser door servo's
  2. Het upgraden van de huidige Human-Machine Interface (HMI)
  3. Het uitbreiden van de mogelijkheden van de losser, waardoor doordraaien mogelijk wordt, zelfs bij een storing in de verpakkingsafdeling verderop de lijn.
  4. Het aanpassen van de bestaande software van de productielijn.
  5. Het upgraden van de veiligheid om op een hedendaagse standaard te komen.
  6. Het mechanisch installeren en verifiëren van de opgeleverde nieuwe machine.

Elke deelopdracht vroeg om een diepgaand begrip van de huidige systeemconfiguratie, evenals een visionaire blik op hoe het systeem kan evolueren naar een geoptimaliseerde en meer flexibele opstelling.

De Kern van de Oplossing: Een Nieuwe PLC

Om aan deze uitdagingen te voldoen, hebben we besloten een nieuwe Programmable Logic Controller (PLC) aan de bestaande installatie toe te voegen. Deze PLC zal de trayoverzetter en productoverzetter aansturen en fungeren als de centrale controle-eenheid voor de servomotoren.

Veiligheid is een prioriteit in dit project. Door de nieuwe PLC lokaal aan te sluiten op de veiligheidscomponenten en de nieuwe HMI, creëren we een robuuste veiligheidsarchitectuur. De nieuwe PLC zal fungeren als een veiligheidsintermediair, die de signalen tussen de veiligheidscomponenten en de HMI beheert.

Actuatoren en Servo's: Een Technologische Stap Voorwaarts

Een cruciaal onderdeel van dit project was het vervangen van de bestaande actuatoren door SEW  regelaars in combinatie met SEW CMP servomotoren. Deze upgrade vereist aanzienlijke technische aanpassingen, inclusief een volledig nieuwe bekabelingsinfrastructuur, maar biedt aanzienlijke voordelen op het gebied van precisie en betrouwbaarheid.

Het Nieuwe Gezicht van de Machine: HMI Upgrade

De modernisering van de HMI was een essentieel aspect van deze opdracht. De nieuwe HMI zorgt voor een verbeterde gebruikerservaring en meer intuïtieve bediening van het systeem. Bovendien biedt de nieuwe HMI betere mogelijkheden voor systeemmonitoring en foutdetectie, wat bijdraagt aan een efficiëntere bediening en onderhoud van de losser.

Het resultaat

De machine bestond uit een storingsgevoelig pneumatisch systeem, welke in tandem werkte met verouderde Bosch Rexroth servomotorena. Na de vervanging door een compleet SEW systeem zijn de verstoringen aanzienlijk gedaald.

Een ander punt is de mogelijkgheid om gemakkelijk en snel aanpassingen te maken in de bewegingen van de servosystemen. Het oude systeem moest compleet opnieuw ingeleerd worden bij het produceren van een nieuw product, of bij kleine aanpassingen om productie te optimaliseren. Met het nieuwe HMI zijn al deze stappen onderverdeelt in parameters, welke gemakkelijk tijdens productie aangepast kunnen worden.

Het resultaat is een veilige, betrouwbare machine welke flexibel inzetbaar is, niet alleen in het heden maar ook in de toekomst.

DANONE_LOGO_VERTICAL

Danone Nutricia Zoetermeer

Datum

Februari 2022

Klant

Voedingsfabrikant

Locatie

Zoetermeer, Nederland